Een domeinnaam registreren. Als ondernemer of blogger ontkom je er niet aan. Bedrijfswebsites en persoonlijke blogs moeten immers gehost worden op het internet. Er zijn weliswaar mogelijkheden om gratis websites te hosten om zogenaamde subdomeinen zoals via WordPress.com maar echt persoonlijk wordt het op die manier nooit. Overigens is het registreren van een domein tegenwoordig vrij goedkoop. De tarieven schommelen tussen de € 0,99,- en € 15,00,- per jaar. Dat betekent wel dat je even goed moet zoeken en je niet moet laten verassen door eventuele verborgen kosten. Er zijn bedrijven die stunten met goedkope domeinnaam registratie om het volgende jaar 2000% bij de prijs om te tellen. In dit bericht geef ik je een aantal tips die kunnen helpen bij het registreren van een domeinnaam en met name bij het kiezen van de juiste registrar.
- Nameserver beheer
Indien jij besluit een domeinnaam te registeren doe je er verstandig aan om te kijken of je de nameservers kunt beheren. Hiermee kun je namelijk het domein bij een andere bedrijf registreren dan waar je de website wilt hosten. Op die manier is het mogelijk om voor beide diensten de goedkoopste aanbieder te vinden.
- E-mail accounts
Geloof het of niet maar er zijn nog steeds bedrijven waar je extra moet betalen voor een persoonlijk e-mailadres. Ga jij een domeinnaam registreren kijk dan altijd of het mogelijk is om een gepersonaliseerd e-mailadres te creëren.
Ten tweede zijn er in Nederland nog steeds webhosters welke extra geld vragen voor het aanmaken van meerdere e-mailaccounts. Aangezien de meeste bedrijven meerdere e-mailadressen aanmaken (info, admin etc) doe je er verstandig aan om hier op te letten.
- Anoniem domein
Dit punt is niet voor iedereen belangrijk maar toch het vermelden waard. Niet elk bedrijf waar jij een domeinnaam kunt registreren biedt de mogelijkheid om een domein te anonimiseren. Kies je voor een “standaard” domeinnaam registratie dan staat jouw hele hebben en houden in de whois data. Iedereen kan dan zien dat jij het domein hebt geregistreerd. Kies je voor een anonieme domeinregistratie dan is jouw privacy beschermd. Wel zo handig indien je niet wilt dat jouw data op straat ligt.
Ik hoop dat de drie bovenstaande tips jou op weg helpen bij het zoeken naar een goede registrar. Besef goed dat er naast bovenstaande punten nog vele andere zaken mee kunnen wegen. Succes!